Wybór odpowiedniej deski do krojenia wcale nie jest taki prosty. W poniższym artykule postaramy się pomóc dobrać idealną. Zapraszamy.
Dobór dobrej deski do krojenia może wydawać się łatwy, natomiast nie ma nic bardziej błędnego. Deska do krojenia to ważne urządzenie kuchni, bez jakiego nie można się obejść. Również jest to przedmiot, z jakiego korzystamy regularnie podczas robienia jedzenia. Musi więc spełniać właściwe wymagania czystości i być zrobionym z trwałego produktu, by stawić czoła codziennej eksploatacji. Deska winna także być łatwa w oczyszczaniu i utrzymaniu w czystości, bowiem oczyszczamy ją parę razy dziennie. Zresztą ważne są również inne akcesoria, jak cedzaki, durszlaki, czy też ostrzałki do noży.
Deski do krojenia wybiera się wedle niezwykle różnych wymagań: poza produktem może to być wielkość (chociaż jedna deska do krojenia duża przydaje się w każdej kuchni, jednak także małe są niezwykle funkcjonalne), sposób wykończenia, specjalny rowek zapobiegający napływaniu roztworów z deski – to wszystko ma znaczenie, jednak biorąc pod uwagę ilość czynności robionych w kuchni nieco mało prawdopodobne jest, by udało się odnaleźć jedną deskę, jaka idealnie nada się do wszystkiego. Znacznie łatwiej będzie zakupić 2 czy 3 o trochę różnych cechach przydatnych.
Prócz walorów przytoczonych wysoce należy zwrócić także uwagę na taką korzyść z posiadania deski drewnianej jak wygląd jaki jest zdecydowanie na najwyższym poziomie. Piękno drzewa jest niekwestionowane, samym artystą w owym wypadku jest Natura natomiast z nią nie sposób walczyć! W ostatnich czasach gdzie projekty budynków są robione w sposób ogromny z kuchnią otwartą na salon, należałoby zwrócić na wygląd wyjątkową uwagę. W owym wypadku drzewo jest funkcjonalne oraz pewne ponieważ jest trwałe oraz pasuje wyglądem rzeczywiście do wszystkiego.
Drewniana deska do krojenia jest najlepszym przyjacielem domowego noża, bowiem, w przeciwieństwie do kamiennych lub szklanych zamienników, nie tępi jego ostrza. Dodatkowo przejawia zwykłe cechy samoregenerujące – zasklepia powstałe podczas cięcia drobne rysy. Niestety tenże dobry produkt ma także wiele wad. Przede wszystkim źle znosi większy kontakt z wilgotnością, natomiast tejże w kuchni ciężko uniknąć. Niezwykle szybko przenika zapachami ciętych na niej elementów; może się także od nich odbarwiać.
Drewniana deska do krojenia wymaga od nas trochę więcej uwagi od desek szklanych lub z tworzywa syntetycznego – jest stworzona z ekologicznego, mało przetworzonego materiału. Prócz impregnacji przed użyciem, należałoby rozważyć parę trików/zasad, jakie ułatwią korzystanie z deski do krojenia i sprawią, iż będzie trwalsza.